Lauri Haaksi

Ilmarisen ja Karjalan toimitusjohtajan Lauri Volmari Haaksen henkilökuva hahmottuu muistokirjoituksessa, jonka Vakuutussanomat julkaisi numerossaan 2/1964. Sen laati Pohjolan varatoimitusjohtaja Ilmari Ketola (1908-2006), joka oli myös Eläkevakuutus Oy Ilmarisen ensimmäinen toimitusjohtaja o.t.o.

Tammikuun 31. päivänä [1964] kuoli Helsingissä vakuutusjohtaja Lauri Haaksi, eräs maamme vakuutusalan veteraaneja.

Johtaja Haaksi oli syntynyt Raumalla 5.5.1893. Hän aloitti vakuutusmiesuransa jo 18-vuotiaana vuonna 1911 Sammossa, josta hänet kutsuttiin vuonna 1926 Vakuutusosakeyhtiö Karjalan ja Tapaturmavakuutusosakeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajaksi Viipuriin. Karjalan, Ilmarisen ja Imatran yhtyessä vuonna 1948 Vakuutusosakeyhtiö Imatra-Karjalaksi, johtaja Haaksi nimitettiin uuden yhtiön toiseksi johtajaksi. Imatra-Karjalan yhdyttyä vuonna 1954 Pohjolaan, siirtyi Haaksi Pohjolan apulaisjohtajaksi, jossa toimessa hän oli eläkkeelle siirtymiseensä 1.6.1960.

Jo Turussa ollessaan Lauri Haaksi joutui aktiiviurheilijana mukaan urheilun järjestötoimintaan. Mainehikkaan Turun Urheiluliiton sihteerinä hänen tehtäväkseen joutui monien suurten kilpailujen järjestäminen. Ansioistaan hänet kutsuttiin seuran kunniajäseneksi vuonna 1926. – Näiden aikojen viestinä oli sydäntä lämmittävää nähdä mm. Paavo Nurmi Honkanummella pienen omais- ja ystäväpiirin joukossa saattamassa Lauri Haaksea viimeiselle matkalle.

Elämäntyönsä Lauri Haaksi suoritti Viipurissa. Hänen johdollaan Karjala ja Ilmarinen saavuttivat hyvän jalansijan Viipurissa ja Karjalassa ja yhtiöt kehittyivät vakavaraisiksi yhtiöiksi, mikä innoitti Lauri Haaksen ryhtymään toisen maailmansodan kynnyksellä sikäläisissä oloissa rohkeaksi katsottavaan tekoon, 11-kerroksisen toimitalon rakentamiseen Viipuriin. Talvisota evakuointeineen ja jatkosota uhkasivat katkaista suunnitelmat, mutta Lauri Haaksen johdolla yritys vietiin sitkeästi loppuun ja toimitalo valmistui vuonna 1943. Yhtiöiden toiminnan siirtäminen luovutetulta alueelta ja uudelleen organisoiminen Helsingissä oli Lauri Haaksen henkilökohtaisen panoksen varassa.

Lauri Haaksen toiminta Viipurissa ei rajoittunut vain vakuutustoimen piiriin. Hänen elämänmyönteinen asenteensa, huumorinsa, iloisuutensa ja kanssaihmisiään kohtaan tuntemansa ystävällisyytensä veivät hänet lähelle karjalaista mentaliteettia ja näin hän helposti Viipurissa joutui mukaan mitä erilaisimpiin yhteiskunnallisiin rientoihin. Nuoruuden harrastustaan urheilua ei Lauri Haaksi jättänyt Viipurissakaan. Hän oli Viipurin Urheilijain johtokunnan jäsen vuosina 1932–1944, josta ajasta monet vuodet varapuheenjohtajana ja myöhemmin Viipurin Urheilijain kunniajäsenenä. Hän kuului myös SVUL:n yleisurheilujaoston johtokuntaan useana vuonna ja toimi urheilujoukkueiden johtajana ulkomailla kilpailumatkoilla. Hän oli ansioistaan saanut SVUL:n ja Suomen Urheiluliiton ansiomerkit ja Suomen urheilun hopeisen ansioristin. Lauri Haaksen monipuolisista harrastuksista on tässä yhteydessä syytä todeta, että hän Turussa ollessaan osallistui siellä radiotoiminnan alullesaattamiseen ja oli Turun Radioyhdistyksen perustajajäsen ja toimi sen sihteerinä vuonna 1926.

Viipurissa Lauri Haaksi vaikutti myös monissa kunnallisen ja julkisen elämän luottamustehtävissä. Viipurin Kaupunginteatteri Oy:n johtokuntaan hän kuului monet vuodet ja oli viimeisenä puheenjohtajana ennen yhtiön purkamista. Hän kuului tämän jälkeenkin Viipurin Näyttämö Oy:n johtokuntaan puheenjohtajana. Teollisuuden ja Liikkeenharjoittajain seura Pamaus ry:n johtokunnan jäsenenä Lauri Haaksi oli vuodesta 1943 lähtien. William ja Ester Otsakorven säätiön Valtuuskuntaan hän kuului vuodesta 1954. Mainittakoon vielä hänen toimintansa Viipurin Käsityöläispankin valvojana, Viipurin Kauppakamarin ja Viipurin Taloudellisen Korkeakouluseuran hoitokunnan jäsenenä. Hän oli mm. Tulentorjujat ry:n kunniajäsen. Tämä luettelo antanee kuvan niistä monista puuhista, joiden parissa Lauri Haaksi nähtiin Viipurissa ja Karjalan luovutuksen jälkeen Helsingissä karjalaisen heimon keskuudessa, joka piti häntä heimoonsa kuuluvana ja jonka Lauri Haaksi tunsi omakseen.

Lauri Haaksen elämänkaareen mahtui paljon tulosrikasta työtä ja hänen kohdallaan vakuutusmiehen ura kauniilla tavalla yhtyi muihin yhteiskunnan palvelutehtäviin. Hän oli värikäs persoona, joka jätti kauniin kuvan niille, joilla oli tilaisuus työskennellä hänen kanssaan yhdessä.

             I. Ketola